Halloween

halloween-2837936_640Co je Halloween?
Název „Halloween“ vznikl odvozením z anglického „All Hallow Even“, což v překladu znamená předvečer všech svatých. Slavnost Všech svatých  je křesťanský svátek, připomínající všechny svaté a slaví se 1.11. - Halloween tedy připadá každoročně na 31.10.

Historie Halloweenu:

Halloween, se vyvinul z původně keltského svátku zvaného Samhain, pojmenovaného podle keltského boha – pána mrtvých Samhaina. Tento svátek se konal mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem a byla to oslava příchodu zimy a keltského Nového roku. Oslavy Samhainu probíhaly převážně v noci – na kopcích se v noci z 31. října na 1. listopadu zapalovaly ohně, aby se duše pozůstalých našly cestu a mohly se ohřát a strávit s živými noc. Zároveň měly ohně zastrašit zlé duchy, ze stejného důvodu se také lidé převlékali do strašidelných kostýmů a masek. Spalovaly se figuríny znázorňující starý rok, s jejich spálením se lidé rituálně zbavovali i smutku a starostí končícího roku. Oficiální podobu svátku určil až papež Bonifác IV. , který ze svátku chaotického odhánění zlých duchů udělal křesťanský Svátek všech svatých (All Halows' Evening) roku 609. Právě zkomolením tohoto anglického názvu později vznikl název Halloween. Tradiční duch oslav se udržel hlavně v někdejších keltských oblastech – zvlášť v Irsku, odkud se v 17. století dostal díky kolonizátorům do Ameriky.  

Kdy se slaví Halloween?
Helloween se slaví každý rok v předvečer křesťanského svátku Všech svatých, tedy 31.10.

Jak se slaví Halloween v Americe?
V Americe děti chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo něco provedu). Pokud nedostanou sladkosti, pomalují většinou dům nebo auto, oblíbená je také zubní pasta na sklech.

Jaký je rozdíl mezi dušičkami a Hallouweenem?
Dušičky neboli Památka zesnulých jsou rozšířeným svátkem v zemích s křesťanskou tradicí. Je zvykem navštívit hřbitov a na rodinném hrobě zapálit svíčku nebo položit živé květiny. Halloween se naproti tomu slaví v anglosaských zemích, zejména v USA. Vznikl na základě oslav dne Všech svatých.

Fotka od 3D Animation Production Company z Pixabay

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole: