Výborný koláč, jednoduchý na přípravu a vždy budete mít u strávníků úspěch ;).
Suroviny:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 4 velká jablka
- 60 g cukru
- citrónová šťáva dle chuti
- tuk na vymazání plechu
Postup:
- Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme tukem.
- Mouku smícháme s cukrem a uděláme důlek. Do důlku na krájíme na kostky máslo a přidáme vejce a sůl. Uhněteme těsto, které necháme v chladu 15 minut odpočinout.
- Mezitím si oloupeme jablka a vykrojíme jádřince. Jablka nastrouháme nahrubo a ochutíme citrónovou šťávou a cukrem.
- Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát, který zarovnáme do formy a zarovnáme okraje. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň.
- Zbytek těsta rozválíme a nakrájíme na plátky, které poklademe na jablka do mřížky.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut.