Cukroví
Suroviny:
- 340 g máslo
- 100 g cukr moučka
- 420 g hladká mouka
- 160 g vlašských ořechů
- špetka soli
Postup:
V míse smícháme sypké suroviny. Přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Těsto necháme 1 den odležet.
Na pomoučeném vále vyválíme z těsta váleček, ze kterého odkrajujeme kousky. Z kousků v dlani uděláme kuličku, kterou uválíme do válečku, který vytvarujeme do rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 170°C na cca 4-5 minut.
Ještě teplé valíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Suroviny:
Těsto :
- 225 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- 125 g změklého másla
- 75 ml smetany na šlehání
- špetka soli
Náplň :
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 65 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Do mísy dám všechny ingredience na těsto a v ruce vypracujeme nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v ledničce.
Mezitím vypracujeme náplň - vlašské ořechy, bílek, moučkový a vanilkový cukr smícháme, aby vznikla tužší hmota.
Těsto rozdělíme na 5 stejných dílků, z kterých uděláme koule. Kouli rozválíme dokulata na 3 mm tenké těsto, které rozdělíme na 6 trojúhelníků.
Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň, kraje trojúhelníku pomažeme bílkem. Srolujeme a vytvarujeme rohlíky.
Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 20 minut dozlatova.