Cukroví

Vanilkové rohlíčky

20241222_165021Suroviny:

  • 340 g máslo
  • 100 g cukr moučka
  • 420 g hladká mouka
  • 160 g vlašských ořechů
  • špetka soli

Postup:

V míse smícháme sypké suroviny. Přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Těsto necháme 1 den odležet.

Na pomoučeném vále vyválíme z těsta váleček, ze kterého odkrajujeme kousky. Z kousků v dlani uděláme kuličku, kterou uválíme do válečku, který vytvarujeme do rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech  vyložený pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 170°C na cca 4-5 minut.

Ještě teplé valíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.  

Svatomartinské rohlíčky

IMG-20241110-WA00012

Suroviny:

Těsto :

  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 125 g změklého másla
  • 75 ml smetany na šlehání
  • špetka soli

Náplň :

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 65 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Do mísy dám všechny ingredience na těsto a v ruce vypracujeme nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v ledničce.

Mezitím vypracujeme náplň - vlašské ořechy, bílek, moučkový a vanilkový cukr smícháme, aby vznikla tužší hmota. 

Těsto rozdělíme na 5 stejných dílků, z kterých uděláme koule. Kouli rozválíme dokulata na 3 mm tenké těsto, které rozdělíme na 6 trojúhelníků.  

Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň, kraje trojúhelníku pomažeme bílkem.  Srolujeme a vytvarujeme rohlíky.

Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 20 minut dozlatova.