Moučníky

Honzovy buchty

20241116_185911_1Suroviny:

  • těsto:
    • 500g polohrubé mouky
    • špetka soli
    • vanilkový cukr
    • 42g droždí
    • 250 ml mléka
    • 100g másla
    • 70g moučkového cukru
    • 2 žloutky
  • tvarohová náplň:
    • 50g másla
    • 50g moučkového cukru
    • 2 vejce
    • 300g tvarohu
    • vanilkový cukr
    • citronová kúra
    • rozinky
    • strouhanka (dle potřeby)
    • mléko (dle potřeby)
  • povidlová náplň:
    • 120g povidel
    • 60g cukru moučka
    • skořice
    • citronová kúra
    • 1/2 lžíce rumu

Postup:

Těsto:
V misce smícháme droždí, 2 lžíce vlažného mléka a lžíci cukru moučka. Necháme vzejít kvásek. Ve větší míse smícháme všechny suroviny, včetně vzešlého kvásku. Vypracujeme hladké těsto a necháme 1 hodinu kynout.

Tvarohová náplň:
Smícháme tvaroh, rozpuštěné vychladlé máslo, cukr a 2 žloutky. Pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou )v opačném případě zředíme mlékem). Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kúru a rozinky. Nakonec opatrně vmícháme sníh ušlehaný ze 2 bílků.

Povidlová náplň:
Povidla zředíme vlažnou vodou a rumem a poté přidáme ostatní suroviny.

Z vykynutého těsta vypracujeme bochánky, které rozválíme a plníme připravenými náplněmi. Naplněný bochánek zabalíme. Spojem dolů buchty skládáme do sádlem vymazaného pekáčku. Rozpuštěným sádlem mažeme buchty i mezi sebou, aby šly po upečení dobře oddělit od sebe. Na plechu necháme ještě 30 minut kynout. Vkládáme do předem vyhřáté trouby na 180°C , pečeme cca 30 minut.

 

Svatomartinské rohlíčky

IMG-20241110-WA00012

Suroviny:

Těsto :

  • 225 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 125 g změklého másla
  • 75 ml smetany na šlehání
  • špetka soli

Náplň :

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 65 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 vanilkový cukr

Postup:

Do mísy dám všechny ingredience na těsto a v ruce vypracujeme nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v ledničce.

Mezitím vypracujeme náplň - vlašské ořechy, bílek, moučkový a vanilkový cukr smícháme, aby vznikla tužší hmota. 

Těsto rozdělíme na 5 stejných dílků, z kterých uděláme koule. Kouli rozválíme dokulata na 3 mm tenké těsto, které rozdělíme na 6 trojúhelníků.  

Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň, kraje trojúhelníku pomažeme bílkem.  Srolujeme a vytvarujeme rohlíky.

Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 20 minut dozlatova.

 

Jablečný koláč

20241012_191658Výborný koláč, jednoduchý na přípravu a vždy budete mít u strávníků úspěch ;).

Suroviny:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • 4 velká jablka
  • 60 g cukru
  • citrónová šťáva dle chuti
  • tuk na vymazání plechu

Postup:

  1. Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme tukem.
  2. Mouku smícháme s cukrem a uděláme důlek. Do důlku na krájíme na kostky máslo a přidáme vejce a sůl. Uhněteme těsto, které necháme v chladu 15 minut odpočinout.
  3. Mezitím si oloupeme jablka a vykrojíme jádřince. Jablka nastrouháme nahrubo a ochutíme citrónovou šťávou a cukrem. 
  4. Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát, který zarovnáme do formy a zarovnáme okraje. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň.
  5. Zbytek těsta rozválíme a nakrájíme na plátky, které poklademe na jablka do mřížky.
  6. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut.

 

Jablečný štrůdl

20240601_170845Suroviny:

  • listové těsto
  • piškoty
  • jablka
  • vanilkový cukr
  • cukr krystal
  • skořice
  • vajíčko na potření

Postup:

Na rozválené těsto dáme postupně - nasekané piškoty, nastrouhaní jablka, cukr krystal, vanilkový cukr a skořici. Zabalíme (lepíme vajíčkem) a potřeme vajíčkem.

Pečeme v rozpálené troubě na 180°C 35 minut.

 

Palačinky

20240525_173518Suroviny:

  • 1/2 l mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 200 g hladké mouky

Postup:

Vejce rozšleháme v mléce, postupně, za stálého míchání přidáváme mouku a sůl. Na rozpálenou pánvičku nalijeme naběračku těsta a krouživým pohybem rozlijeme po celé pánvičce. 

Hotové palačinky můžeme potřít marmeládou, smotat a posypat moučkovým cukrem

Citrónová babeta

Citronova babeta receptOblíbený nadýchaný moučník s příjemně nakyslou příchutí.

Suroviny:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml vody
  • šťáva ze 2 citronů
  • kůra z 1 citronu

Na vymazání a vysypání formy:

  • tuk
  • hrubá mouka

Postup:

Nejprve oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme společně s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Přidáme olej a šleháme, než se cukr rozpustí. Přidáme mouku s práškem do pečiva, vodu,  šťávu a kůru z citronů. 

Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do ušlehané hmoty.

Nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.

Pečeme při 175 °C cca 45 minut.