Moučníky
Suroviny:
- těsto:
- 500g polohrubé mouky
- špetka soli
- vanilkový cukr
- 42g droždí
- 250 ml mléka
- 100g másla
- 70g moučkového cukru
- 2 žloutky
- tvarohová náplň:
- 50g másla
- 50g moučkového cukru
- 2 vejce
- 300g tvarohu
- vanilkový cukr
- citronová kúra
- rozinky
- strouhanka (dle potřeby)
- mléko (dle potřeby)
- povidlová náplň:
- 120g povidel
- 60g cukru moučka
- skořice
- citronová kúra
- 1/2 lžíce rumu
Postup:
Těsto:
V misce smícháme droždí, 2 lžíce vlažného mléka a lžíci cukru moučka. Necháme vzejít kvásek. Ve větší míse smícháme všechny suroviny, včetně vzešlého kvásku. Vypracujeme hladké těsto a necháme 1 hodinu kynout.
Tvarohová náplň:
Smícháme tvaroh, rozpuštěné vychladlé máslo, cukr a 2 žloutky. Pokud je směs řídká, zahustíme strouhankou )v opačném případě zředíme mlékem). Přidáme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kúru a rozinky. Nakonec opatrně vmícháme sníh ušlehaný ze 2 bílků.
Povidlová náplň:
Povidla zředíme vlažnou vodou a rumem a poté přidáme ostatní suroviny.
Z vykynutého těsta vypracujeme bochánky, které rozválíme a plníme připravenými náplněmi. Naplněný bochánek zabalíme. Spojem dolů buchty skládáme do sádlem vymazaného pekáčku. Rozpuštěným sádlem mažeme buchty i mezi sebou, aby šly po upečení dobře oddělit od sebe. Na plechu necháme ještě 30 minut kynout. Vkládáme do předem vyhřáté trouby na 180°C , pečeme cca 30 minut.
Suroviny:
Těsto :
- 225 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 žloutky
- 125 g změklého másla
- 75 ml smetany na šlehání
- špetka soli
Náplň :
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 65 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Do mísy dám všechny ingredience na těsto a v ruce vypracujeme nelepivé těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v ledničce.
Mezitím vypracujeme náplň - vlašské ořechy, bílek, moučkový a vanilkový cukr smícháme, aby vznikla tužší hmota.
Těsto rozdělíme na 5 stejných dílků, z kterých uděláme koule. Kouli rozválíme dokulata na 3 mm tenké těsto, které rozdělíme na 6 trojúhelníků.
Na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň, kraje trojúhelníku pomažeme bílkem. Srolujeme a vytvarujeme rohlíky.
Vyskládáme na plech s pečícím papírem. Rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme 20 minut dozlatova.
Výborný koláč, jednoduchý na přípravu a vždy budete mít u strávníků úspěch ;).
Suroviny:
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 130 g másla
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 4 velká jablka
- 60 g cukru
- citrónová šťáva dle chuti
- tuk na vymazání plechu
Postup:
- Dortovou nebo koláčovou formu vymažeme tukem.
- Mouku smícháme s cukrem a uděláme důlek. Do důlku na krájíme na kostky máslo a přidáme vejce a sůl. Uhněteme těsto, které necháme v chladu 15 minut odpočinout.
- Mezitím si oloupeme jablka a vykrojíme jádřince. Jablka nastrouháme nahrubo a ochutíme citrónovou šťávou a cukrem.
- Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát, který zarovnáme do formy a zarovnáme okraje. Na těsto rozprostřeme jablečnou náplň.
- Zbytek těsta rozválíme a nakrájíme na plátky, které poklademe na jablka do mřížky.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut.
Suroviny:
- listové těsto
- piškoty
- jablka
- vanilkový cukr
- cukr krystal
- skořice
- vajíčko na potření
Postup:
Na rozválené těsto dáme postupně - nasekané piškoty, nastrouhaní jablka, cukr krystal, vanilkový cukr a skořici. Zabalíme (lepíme vajíčkem) a potřeme vajíčkem.
Pečeme v rozpálené troubě na 180°C 35 minut.
Suroviny:
- 1/2 l mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- 200 g hladké mouky
Postup:
Vejce rozšleháme v mléce, postupně, za stálého míchání přidáváme mouku a sůl. Na rozpálenou pánvičku nalijeme naběračku těsta a krouživým pohybem rozlijeme po celé pánvičce.
Hotové palačinky můžeme potřít marmeládou, smotat a posypat moučkovým cukrem
Oblíbený nadýchaný moučník s příjemně nakyslou příchutí.
Suroviny:
- 250 g polohrubé mouky
- 220 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml vody
- šťáva ze 2 citronů
- kůra z 1 citronu
Na vymazání a vysypání formy:
- tuk
- hrubá mouka
Postup:
Nejprve oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vyšleháme společně s vanilkovým cukrem a moučkovým cukrem. Přidáme olej a šleháme, než se cukr rozpustí. Přidáme mouku s práškem do pečiva, vodu, šťávu a kůru z citronů.
Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do ušlehané hmoty.
Nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.
Pečeme při 175 °C cca 45 minut.