Omáčky

Svíčková

20241228_123016_1Suroviny :

  • 4 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • vepřové maso (krkovička)
  • sůl
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • smetana na vaření
  • 1 l vývaru
  • sádlo

Postup :

Vepřové maso osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuli na čtvrtky.  V pekáči rozpustíme sádlo, na kterém orestujeme zeleninu. Přidáme maso, které necháme zatáhnout. Přidáme koření a podlijeme vývarem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 240°C na 20 minut. Po 20-ti minutách teplotu stáhneme na 120 °C a pečeme ještě dalším 2,5 hodiny. Po upečení maso dáme bokem odpočinout a zeleninu prolisujeme do hrnce. Dle potřeby omáčku dochutíme a na závěr zalijeme smetanu. 

Podáváme s knedlíkem.

Vídeňský guláš

20240601_121157Suroviny:

  • cibule
  • maso na guláš
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • červená paprika
  • mletý kmín
  • masox
  • strouhanka (na zahuštění)

Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme červenou paprikou a podlijeme vodou. Přidáme na kostičky nakrájené maso, které osmahneme ze všech stran. dolijeme vodu, aby bylo maso pod vodou. Okořeníme a vaříme v papiňáku 20 minut. Zahustíme strouhankou.

Podáváme s houskovým knedlíkem nebo brambory uvařenými ve slupce.

Smetanový špenát

20240526_120726Nemají děti rády špenát? Vyzkoušejte tento recept a děti budou špenát milovat ;)

Suroviny:

  • mražený špenát
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • smetana
  • hladká mouka na zahuštění

Postup:

Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme zmražený špenát a pomalu dusíme, než se se špenát rozpustí. Okořeníme a přidáme česnek, chviličku povaříme. Zahustíme moukou a podlijeme smetanou. Necháme minutku projít varem. 

Podáváme s bramborem nebo bramborovým knedlíkem, vejcem natvrdo nebo volským okem nebo pečeným masem.