Omáčky
Suroviny :
- 4 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- vepřové maso (krkovička)
- sůl
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- smetana na vaření
- 1 l vývaru
- sádlo
Postup :
Vepřové maso osolíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka, cibuli na čtvrtky. V pekáči rozpustíme sádlo, na kterém orestujeme zeleninu. Přidáme maso, které necháme zatáhnout. Přidáme koření a podlijeme vývarem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 240°C na 20 minut. Po 20-ti minutách teplotu stáhneme na 120 °C a pečeme ještě dalším 2,5 hodiny. Po upečení maso dáme bokem odpočinout a zeleninu prolisujeme do hrnce. Dle potřeby omáčku dochutíme a na závěr zalijeme smetanu.
Podáváme s knedlíkem.
Suroviny:
- cibule
- maso na guláš
- sůl
- pepř
- majoránka
- červená paprika
- mletý kmín
- masox
- strouhanka (na zahuštění)
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme červenou paprikou a podlijeme vodou. Přidáme na kostičky nakrájené maso, které osmahneme ze všech stran. dolijeme vodu, aby bylo maso pod vodou. Okořeníme a vaříme v papiňáku 20 minut. Zahustíme strouhankou.
Podáváme s houskovým knedlíkem nebo brambory uvařenými ve slupce.
Nemají děti rády špenát? Vyzkoušejte tento recept a děti budou špenát milovat ;)
Suroviny:
- mražený špenát
- cibule
- sůl
- pepř
- česnek
- smetana
- hladká mouka na zahuštění
Postup:
Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme zmražený špenát a pomalu dusíme, než se se špenát rozpustí. Okořeníme a přidáme česnek, chviličku povaříme. Zahustíme moukou a podlijeme smetanou. Necháme minutku projít varem.
Podáváme s bramborem nebo bramborovým knedlíkem, vejcem natvrdo nebo volským okem nebo pečeným masem.