Ostatní
Suroviny:
- 4 vařené brambory na loupačku (uvařené den dopředu)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- měkký salám ( junior)
- 2 vejce
- 2 sladkokyselé sterilozované okurky
- lák z okurek
- lžička plnotučné hořčice
- 100g majonézy
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet
Postup:
Den dopředu uvaříme brambory na loupačku. Mrkev a petržel nakrájíme na kostičky a povaříme do měkka ve vodě s octem a cukrem. Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostičky. Vejce uvařené natvrdo, měkký salám a okurek nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a okořeníme. Necháme odležet v lednici.
Máte záhon plný rajčat a nevíte co s nimi? Udělejte si domácí kečup:
Suroviny:
- 2 kg rajčat
- 250 g cibule
- 250 g jablek
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce sladké papriky
- 125 ml octa
- 5 hřebíčků
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 200 g cukru
- Umytá rajčata, cibuli a jablka nakrájíme na kolečka a vaříme s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Vaříme 1,5 hodiny.
- Přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě 15 minut, aby byl kečup hustší.
- Po uvaření vše rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do sklenic. Pro delší uchování zavaříme...
Suroviny:
- 0,5 kg mletého vepřového masa
- cibuli
- 2 rohlíky
- mléko
- 4x vejce
- sůl
- pepř
- majoránka
- vejce na potření
Nejprve si uvaříme 3 vejce natvrdo. Na sádle zesklovatíme cibuli nakrájenou nadrobno a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Do mísy dáme rohlíky nakrájené na kostičky a zalijeme mlékem (tak, aby se rohlíky nasákly, přebytečné mléko slijeme). Přidáme maso, vejce, vychladlou cibulku a koření. Vše důkladně promícháme.
Do malé misky si nalijeme studenou vodu, ve které si namočíme ruce, aby se směs nelepila. Do dlaně nabereme 1/3 směsi, obalíme oloupané vajíčko a uděláme bochánek, který vložíme do pekáčku. Tak uděláme 3 bochánky, které potřeme vajíčkem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180°C 1,5 hodiny.
Levné, jednoduché a rychlé jídlo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou ;).
Stává se vám, že vrchní vrstva těstovin je připálená? Stačí se držet času uvedených v receptu a těstoviny se nepřipálí ;)
Suroviny:
- 1 balík těstoviny (vrtule)
- 350 g uzeného masa
- 1 cibuli
- sádlo
- 3 vejce
- sůl
- pepř
Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na pánvičce, přidáme na kostky nakrájené uzené maso, sůl a pepř a chvíli povaříme. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Zapékací misku vytřeme sádlem, dáme půl uvařených těstovin , zasypeme směsí masa a cibule. Přidáme zbytek těstovin. Dáme do vyhřáté trouby péct na 180°C, mezitím si v hrníčku rozmícháme vejce, které nalijeme na rozpečené těstoviny. Necháme ještě 10 minut zapéct.