Ostatní

Bramborový salát

20241224_165729Suroviny:

  • 4 vařené brambory na loupačku (uvařené den dopředu)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • měkký salám ( junior)
  • 2 vejce
  • 2 sladkokyselé sterilozované okurky
  • lák z okurek
  • lžička plnotučné hořčice
  • 100g majonézy
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • ocet

Postup:

Den dopředu uvaříme brambory na loupačku. Mrkev a petržel nakrájíme na kostičky a povaříme do měkka ve vodě s octem a cukrem. Oloupané brambory nakrájíme na drobné kostičky. Vejce uvařené natvrdo, měkký salám a okurek nakrájíme na kostičky. Vše smícháme a okořeníme. Necháme odležet v lednici.

Domací kečup

20240825_163110Máte záhon plný rajčat a nevíte co s nimi? Udělejte si domácí kečup:

Suroviny:

  • 2 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 250 g jablek
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 125 ml octa
  • 5 hřebíčků
  • 5 kuliček nového koření 
  • 5 kuliček pepře
  • 200 g cukru
  1. Umytá rajčata, cibuli a jablka nakrájíme na kolečka a vaříme s octem, solí, paprikou, hřebíčky, novým kořením a pepřem. Vaříme 1,5 hodiny.
  2. Přidáme cukr a vaříme bez pokličky ještě 15 minut, aby byl kečup hustší.
  3. Po uvaření vše rozmixujeme, přecedíme a nalijeme do sklenic. Pro delší uchování zavaříme...

 

Sekaná pečeně s vařeným vajíčkem

0acbvdpgSuroviny:

  • 0,5 kg mletého vepřového masa
  • cibuli
  • 2 rohlíky
  • mléko
  • 4x vejce 
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • vejce na potření

Nejprve si uvaříme 3 vejce natvrdo. Na sádle zesklovatíme cibuli nakrájenou nadrobno a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Do mísy dáme rohlíky nakrájené na kostičky a zalijeme mlékem (tak, aby se rohlíky nasákly, přebytečné mléko slijeme). Přidáme maso, vejce, vychladlou cibulku a koření. Vše důkladně promícháme. 

Do malé misky si nalijeme studenou vodu, ve které si namočíme ruce, aby se směs nelepila.  Do dlaně nabereme 1/3 směsi, obalíme oloupané vajíčko a uděláme bochánek, který vložíme do pekáčku. Tak uděláme 3 bochánky, které potřeme vajíčkem.

Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180°C 1,5 hodiny. 

Zapečené těstoviny s uzeným masem

tscfiv4l_1Levné, jednoduché a rychlé jídlo. Nejlépe chutná s kyselou okurkou ;). 

Stává se vám, že vrchní vrstva těstovin je připálená? Stačí se držet času uvedených v receptu a těstoviny se nepřipálí ;)

Suroviny:

  • 1 balík těstoviny (vrtule)
  • 350 g uzeného masa
  • 1 cibuli
  • sádlo
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř

Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na pánvičce, přidáme na kostky nakrájené uzené maso, sůl a pepř a chvíli povaříme. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu. Zapékací misku vytřeme sádlem, dáme půl uvařených těstovin , zasypeme směsí masa a cibule. Přidáme zbytek těstovin. Dáme do vyhřáté trouby péct na 180°C, mezitím si v hrníčku rozmícháme vejce, které nalijeme na rozpečené těstoviny. Necháme ještě 10 minut zapéct. 

 

 

 

 

 

 

 

Vybavení penálu a vše do školy Vybavení penálu a vše do školy (2) Vybavení penálu a vše do školy (1)