Polévky
Suroviny :
- 150 g čočky
- 1 mrkev
- cibule
- 2-3 brambory
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- bobkový list
- sůl
- majoránka
- 1,5 l vývar nebo bujón
- máslo
Postup:
Den dopředu namočíme čočku. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme čočku, na kostičky nakrájené brambory, okořeníme a podlijeme vývarem nebo vodu s bujónem. Vaříme cca 10 minut, poté přidáme majoránku a vaříme do změknutí brambor.
Suroviny:
- 3 větší brambory
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- špetka drceného kmínu
- máslo hladká mouka
- 1,5 l vývaru (nebo vody)
- sůl
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, okmínujeme, osolíme a zalijeme vodou (vývarem). Když je zelenina téměř měkká ( po cca 10-ti minutách) přidáme česnek a majoránku. na závěr zahustíme jiškou připravenou z másla a mouky.
Suroviny:
- 5-8 lžic hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
Vše smícháme do vláčného těsta (nesmí být tvrdé) a rozválíme na placku, kterou necháme na utěrce zhruba 1/2 hodiny - 3/4 hodiny oschnout. Pozor, pokud těsto přeschne, při krájení se láme. Z placky nařežeme asi 5 cm široké proužky., které naskládáme na sebe a nakrájíme na co nejtenší nudličky. Nudličky rozprostřeme na utěrku a necháme důkladně proschnout. Hotové nudle můžeme uschovat na později (osvědčil se mi papírový pytlík, např. od mouky).
Před podáním do polívky uvaříme v osolené vroucí vodě 3 minuty. Po uvaření propláchneme studenou vodou a můžeme vložit do uvařené polívky.
Suroviny:
- 2 kuřecí stehna
- 2 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- plátek celeru
- 5 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- 1 l vývaru nebo kuřecího masoxu
Kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno, cibuli jen oloupeme, necháme v celku. Zeleninu zpěníme na másle a podlijeme vývarem. Přidáme cibuli, maso a koření a povaříme cca 1,5 hodiny (v papiňáku stačí 20 minut). Maso a zeleninu vyndáme (cibuli vyhodíme) na talířek a vývar scedíme. Maso obereme a společně se zeleninou můžeme vrátit do vývaru.
Do vývaru vložíme předem uvařené domácí nudle (recept na domácí nudle najdete zde )
Vynikající polévka s párkem a bramborem.
Suroviny:
- 4 tenké párky
- 1 cibule
- 4 brambory
- 1 l vývaru nebo bujón
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce hladké mouky
- sádlo (nebo olej)
- sůl
- mletý pepř
- smetana na vaření
Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme na kolečka nakrájené párky a restujeme. Odstavíme ze sporáku, zasypeme moukou a paprikou, poté promícháme. Zalijeme vývarem a dáme zpět na sporák. Důkladně promícháme a necháme povařit. Po 10-ti minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Na závěr přidáme smetanu a necháme chviličku povařit.
Recept na krémovou hráškovou polévku se svěží barvou.
Suroviny:
- 300 g hrášku (může být i mražený)
- 3 střední brambory
- 100 g slaniny
- 1 l vývaru nebo bujón
- 1 cibule
- sádlo nebo olej
- smetana
- mletý pepř
- sůl
- toustový chléb na krutonky
Postup :
Pokud máte zmražený hrášek, nechte jej rozmrznout ve studené vodě a poté okapat.
Na sádle osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky a nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme hrášek a na kostičky nakrájené brambory. Podlijeme vývarem a přidáme sůl a pepř. Po změknutí brambor polévku rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu a necháme projít varem.
Do polévky přidáme krutonky opečené na sádle.